Letní výcvikový kurz – sexta

Od 4. do 10. června tohoto roku se studenti sexty zúčastnili letního výcvikového kurzu, tradiční akce školy. Pod tímto strohým názvem se schovává týden, který třída stráví se svými profesory v podhůří Šumavy a na hladině Vltavy.

Celá akce pro naše sextány započala na pacovském vlakovém nádraží, odkud se vydali do tři hodiny vzdálené Černé v Pošumaví. Zde na nás již čekal pan Janů, kterému, stejně jako panu Vrtiškovy a rodině Nekovářových, patří velké poděkování za hladký transport našich bicyklů a zavazadel.  Po třech hodinách strávených ve vlaku a na nástupištích několika nádraží čekala naše studenty asi patnáctikilometrová cesta na kolech do Frymburku, kde byli také ubytováni. V následujících dnech byla tato parta rozdělena do tří výkonnostních skupin, aby každá z nich pod vedením jednoho z učitelů podnikala cyklo výlety po širokém okolí.

Objeli jsme Lipno, zavítali jsme až do Rakouska, když jsme projížděli podél Schwarzenberského kanálu, a vyjeli jsme dokonce i na nejvýše položený hrad v naší zemi, Vítkův Hrádek. Předpověď počasí nikdy nebyla příliš příznivá, ale naštěstí pro nás se její výstraha naplnila jen jednou a to v úterý, kdy jsme kvůli počasí z Frymburku nemohli vyjet.

Ve středu jsme se ještě na kolech přesunuli do Vyššího Brodu, kde jsme se nalodili na našich pět raftů a vyrazili směrem po proudu řeky do Rožmberka a pak dál do kempu Vltava, kde jsme také strávili noc ze středy na čtvrtek. Druhý den na vodě znamenal krátkou, ale zato krásnou cestu do Českého Krumlova, kde jsme se svými loděmi přistáli u břehů tamního kempu a posléze vyrazili do centra na večeři. Poslední den naší cesty jsme měli krapet naspěch, protože jsme chtěli stihnout vlak, který nám z romanticky pojmenované železniční stanice Zlatá Koruna odjížděl už v jednu hodinu. Vlak jsme stihli, a tak jsme byli zpět na místě, kde před necelým týdnem náš výlet začal, už ve čtyři hodiny odpoledne. Na závěr mi dovolte poděkovat našemu dozoru, kterému zcela jistě po těchto dnech přibylo pár vrásek na čele. Poděkování patří paní Nesvačilové, paní Vitovské a panu Roubalovi.

Matěj Zavadil, sexta

Více ve fotogalerii na fb školy: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5036904606378611&type=3

To top