GyPa v Holešovicích – Výtvarná exkurze kvinty a sexty

V pátek prvního dubna jsme se vydali po stopách současného umění roztroušených po pražské čtvrti Holešovice.

V dopolední části nás provázely studentky dějin umění Anna Mičolová a Denica Perková. Během hodinové procházky jsme postupně poodhalili, že grafitti nejsou jen tagy na sloupech veřejného osvětlení, ale mnohdy koncepční práce zahrnující spolupráci města či firmy s umělci či občanskými skupinami. Že umění může fúzovat s vědou (barva čistící vzduch) a veřejný prostor v prostředí města hraje velevýznamnou roli. Že malby Holešovicím sluší. A že je zima, opravdu velká.

Odpoledne už nám svou vyhřátou náruč nabídlo Centrum současného umění DOX, kde jsme, rozděleni na dvě skupiny, absolvovali lektorské programy Hurá, chyba a S kůží na trh. Druhý jmenovaný pracoval s tamní výstavou Nadějné vyhlídky, představující odvrácenou stranu dětství v dílech současných umělců. Tento skvělý, leč znepokojivý zážitek jsme následně zpracovali ve výtvarné dílně.

Po krátkém sprintu a dlouhém čekání pod informační tabulí, až naskočí číslo nástupiště, jsme se šťastně uhnízdili ve svých kupé a směřovali zpět domů, osvěženi tou velkou porcí vydařeného umění, jíž se nám dnes dostalo. Příště snad jen více tepla a času.

Mgr. Kateřina Joselová

sdr
dig
To top