Piškvorková jízda na GyPa

Něco končí, něco začíná aneb Piškvorková jízda Jezdců Apokalypsy

Na podzim roku 2014 pojala skupinka malých terciánků úmysl zúčastnit se školního mistrovství v piškvorkách. Ve svém nadšení nepovolili až do oktávy. Úspěšně reprezentovali naši školu v této hře na mistrovství škol, jež pořádá organizace Student Cyber Games fungující pod brněnskou Masarykovou univerzitou.

Pojďme si tímto článkem připomenout spanilou jízdu týmu, který to dotáhl až do brněnského grandfinále.

Tercie, rok 2014

Název týmu: Tercie GPacov

Složení týmu: Jan Smolek (kapitán), Patrik Vondráš, Václav Fabík, Karel Vágner, Martina Hovorková

Tento tým vyrazil dne 31. 10. 2014 do Jihlavy na tamější Gymnázium změřit síly s ostatními týmy z regionu do oblastního kola. Myslím, že překvapili zejména sami sebe, když se jim podařilo skončit na krásném 2. místě, čímž vybojovali historický postup do krajského turnaje.

Ten se uskutečnil dne 20. 11. 2014 v jihlavském City Parku. Na tomto turnaji mladé a nezkušené družstvo zaplatilo nováčkovskou daň, přesto bojovalo a získalo cenné zkušenosti.

Kvarta, rok 2015

Nadšení pro křížky a kolečka nevyprchalo ani v kvartě, ba naopak. Oblastního turnaje, který se konal dne 13. 11. 2015 v Jihlavě na Gymnáziu, se zúčastnila již 2 soutěžní družstva oděná do týmových triček:

Název 1. týmu: Jezdci Apokalypsy

Složení 1. týmu: Patrik Vondráš (kapitán), Jan Smolek, Václav Fabík, Karel Vágner, Matěj Hlásek

Název 2. týmu: Mila

Složení 2. týmu: Vojtěch Pšenička (kapitán), Martina Hovorková, Ondřej Špaček, David Záhora, Jan Drda

Ačkoli oba týmy rozhodně nepostrádaly bojového ducha, štěstí nám tentokrát nepřálo. Tým Jezdců Apokalypsy po suverénním vítězství ve skupině narazil ve čtvrtfinále na pozdější vítězné družstvo a po těsné prohře ze soutěže vypadl. Druhému týmu se ze skupiny postoupit nepodařilo. Holt není každý rok posvícení. Nevadí, příští rok to bude jistě lepší.

Jezdci Apokalypsy

Kvinta, rok 2016

Na oblastní kolo školního mistrovství, které se tentokrát konalo dne 11. 11. 2016 na Gymnáziu v Pelhřimově, nás reprezentovaly tyto týmy:

Název 1. týmu: Jezdci Apokalypsy

Složení 1. týmu: Jan Smolek (kapitán), Patrik Vondráš, Václav Fabík, Karel Vágner, Martin Hruška

Název 2. týmu: Mila

Složení 2. týmu: Martina Hovorková (kapitánka), Matěj Hlásek, Ondřej Špaček, Tomáš Pavlíček, Radim Kamenický

Před samotným turnajem se po večerech konaly intenzivní tréninky, což mělo na výsledky blahodárný vliv. Tým Mila se umístil na krásném 4. místě. Dlužno dodat, že na tomto oblastním turnaji došlo poprvé v historii na pacovské piškvorkové derby, a to hned dvakrát.

Tým Jezdců Apokalypsy oblastní turnaj vyhrál, byť s notnou dávkou štěstí, a přivezl si domů historicky první piškvorkový pohár. Odměnou za vítězství byl i postup do krajského turnaje, který se uskutečnil dne 18.11.2016 na jihlavském gymnáziu. I zde bojovali Jezdci statečně. Do čtvrtfinále ale těsně nepostoupili. Přesto získali neocenitelné zkušenosti, které zúročili hned v následujícím roce.

Sexta, rok 2017

Rok historický, rok nejúspěšnější. Oblastní kolo se opět konalo na Gymnáziu v Pelhřimově, dnem D byl tentokrát pátek 10.11.2016. Pacov reprezentovaly tyto týmy:

Název 1. týmu: Jezdci Apokalypsy

Složení 1. týmu: Patrik Vondráš (kapitán), Jan Smolek, Václav Fabík, Karel Vágner, Martin Hruška

Název 2. týmu: Mila

Složení 2. týmu: Martina Hovorková (kapitánka), Lukáš Souček, Ondřej Špaček, Tomáš Pavlíček, Radim Kamenický

Opět probíhaly večerní tréninky a opět se to velmi vyplatilo. Tým Mila obhájil loňské 4. místo. Jezdci Apokalypsy postoupili do finále, kde po roce svedli úpornou bitvu s „domácím“ týmem, ve které tentokrát těsně podlehli. Oba finálové týmy ale postoupily do krajského turnaje.

Ten se uskutečnil dne 1.12.2016 na gymnáziu ve Žďáru nad Sázavou. Zde změřilo své síly 16 týmů z 11 škol celé Vysočiny. Týmy byly rozlosovány do 4 skupin, z nichž do play-off postoupily vždy první 2 mančafty. Jezdci Apokalypsy obsadili ve své skupině 2. místo a postoupili do čtvrtfinále, což byl začátek spanilé jízdy, která neskončila ani ve finále. Tam se jim do cesty postavil tým CHUPACABRA SQUAD z Havlíčkova Brodu. Ani jim se však nepodařilo srazit ze sedla rozjeté Jezdce Apokalypsy. Ti zvítězili jasně 14:6 a vybojovali si postup do grandfinále. Brno, třes se!

Pátek 8.12.2017, Masarykova univerzita, fakulta sociálních studií – datum a místo konání grandfinále. Zde se sešlo 24 nejúspěšnějších týmů z celé České republiky a Slovenska, které bylo zastoupeno 3 družstvy. Všichni soutěžící odehráli celý turnaj v jednotném odění – obdrželi bílá sponzorská trička. Turnaj se hrál švýcarským systémem na 8 kol, čas každé partie byl měřen šachovými hodinami. Sečteno a podtrženo, Jezdci Apokalypsy se ziskem 6 bodů, s bilancí 2 výher, 2 remíz a 4 proher a s celkovým skóre 72:88 obsadili konečné 20. místo. Vítěznému týmu „Alarmovy Hakly“ z Berouna nebývalo než poblahopřát. Účast v grandfinále je historický úspěch, na který se (doufám) budou snažit navázat nástupci Jezdců Apokalypsy.

Jezdci Apokalypsy
Mila

Septima, rok 2018

Gymnázium Pacov vyslalo dne 19.11.2018 do oblastního kola do Pelhřimova na tamější Obchodní akademii znovu dva týmy:

Název 1. týmu: Jezdci Apokalypsy

Složení 1. týmu: Jan Smolek (kapitán), Patrik Vondráš, Václav Fabík, Karel Vágner, Martin Hruška

Název 2. týmu: Mila

Složení 2. týmu: Martina Hovorková (kapitánka), Jan Roubal, Ondřej Špaček, Tomáš Pavlíček, Lukáš Souček

Již tradičně bylo třeba před startem turnaje potrénovat. Týmu „Mila“ se tentokrát tolik nedařilo, nepostoupil ze skupiny. Jezdci Apokalypsy svou skupinu s přehledem vyhráli a v play-off je nezastavili ani „domácí“, kterým oplatili loňskou finálovou porážku. Oba týmy se znovu potkaly na krajském turnaji, jehož dějištěm bylo dne 27.11.2018 žďárské  gymnázium. I zde byla skupinová fáze pro Jezdce pouhým zahřívacím kolem. Všechny své soupeře přejeli, čtvrtfinále a semifinále zvládli taky a ve finále se utkali s týmem z Gymnázia Třebíč. Až tady našly své přemožitele a po těsné prohře jim mohli jen poblahopřát k postupu do Brna. Přesto – být druhým týmem v kraji je velký úspěch.

Oktáva, rok 2019

Vzhledem k blížící se maturitě a vzhledem k marodce piškvorkářů vyrazil do Pelhřimova na oblastní turnaj reprezentovat Gymnázium Pacov jen legendární tým Jezdců Apokalypsy.

Název týmu: Jezdci Apokalypsy

Složení týmu: Karel Vágner (kapitán), Patrik Vondráš, Václav Fabík, Jan Smolek, Martin Hruška

Na trénink tentokrát nebylo tolik času, přesto jeli Jezdci dne 7.11.2019 na pelhřimovskou „obchodku“ v roli favoritů. Skupinová fáze ani první dvě kola play-off neznamenala výraznější ohrožení pozice Jezdců. Ve finále došlo na již tradiční souboj GyPa versus GyPe, který i tentokrát vyzněl v náš prospěch. Díky finálové účasti se ale oba týmy opět sešly na krajském turnaji, který se konal dne 27.11.2019 v Jihlavě v prostorách Střední školy průmyslové, technické a automobilní. Krajský turnaj měl z našeho pohledu úplně tentýž průběh jako loni. Hladké výhry ve skupině, postup do play-off z 1. místa a čtvrtfinálové vítězství v tréninkovém tempu. V semifinále Jezdci narazili na svého loňského finálového přemožitele, kterého tentokrát těsně porazili a mohli zasednout k bitvě o Brno s týmem, který poprvé potkali už jako malí terciáni – Chovanci psychiatrie v městečku Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch z Gymnázia Jihlava. Tato parta si konečně splnila sen a po výhře nad Jezdci v poměru 12:8 postoupila poprvé do grandfinále. Jezdci tak obhájili svoje 2. místo v Kraji Vysočina. Zbývá jen dodat, že v tercii vyhráli naši kluci.

Jezdci Apokalypsy

Velmi si vážím, že jsem mohl být našim piškvorkářům v jejich „kariéře“ průvodcem a trenérem. Děkuji Jezdcům Apokalypsy i členům týmu Mila za vzornou reprezentaci školy i regionu a věřím, že se jim ještě podaří najít své nástupce, kteří budou schopni dosáhnout podobných úspěchů.

Ing. Pavel Martinec

To top